Lokationer og lokationsnummer, sådan opretter du dem!

I denne artikel kan du læse om hvordan du opbygger din lager med lokationer. Systemet stiftede jeg bekendtskab med tilbage i 1993 og det har fuldt mig lige siden, jeg er simpelthen ikke stødt på en bedre metode.

For den uindviede kan tallene på nedenstående billede selvfølgelig virke som det rene volapyk, men det er faktisk meget logisk og nemt at forstå.

Lokationer og lokationsnummer, sådan opretter du dem!

En lagerreol består af flere elementer!

A – Reolen
B – Reol fag
C – Hylder
D – Hyldeplads

Lokationer og lokationsnummer, sådan opretter du dem!

Så med udgangspunkt i en lokationen på billedet herover (010342), så er lokationsnummeret opbygget på således…

  • (01) – fortæller os at det er reol nummer 01 i rækken af reoler, dette gælder hele lænden af reolen, også selvom den er 25m lang, som man godt kan komme ud for i de store virksomheder.
  • (03) – fortæller os at det er fag nummer 03 i reolen, en reol på f.eks. 25m kan være opbygget af 25 fag med hver en bredde på 1m.
  • (4) – fortæller os at det er hylde nummer 4 i selve reol faget, alt efter højden på reolen, kan et fag sagtens have 10 hylder fordelt hele vejen op.
  • (2) – fortæller os at det er hyldeplads nummer 2 på hylden, alt efter hvor mange og hvor store varer der skal ligge på hylden, kan der sagtens være 8 – 10 pladser på en hylde.

Det er da nemt ikke?

Hvis dit lager strækker sig over flere haller eller evt. indskudte dæk, så kan du blot sætte et A, B, C osv. foran lokationen for at fortælle lagermedarbejderen at der her er tale om lagerhal A, B, C  osv. – på den måde har du et utal af muligheder for at indrette dit lager!

Der findes mange andre måder at oprette lokationer på!

Ovenstående er blot et eksempel på hvordan du kan oprette dine egne lagerlokationer. Det er ikke sikkert at dine lagerlokationer behøver at være så “avanceret”… det ved kun du.

Måske du kun har behov for at kalde dine hylder for A1, A2, A3… B1, B2, B3 osv. Det kommer helt an på hvor mange reoler og hylder ect. du har på dit lager og ikke mindst, hvor mange varer du har og hvor meget de fylder på f.eks. en hylde.

Det vigtigste ved oprettelse af lagerlokationer!

Når du sætter dig for at oprette og indføre lokationer på dit lager, så skal du udtænke en plan som gør at du hele tiden kan udvide dit lager med flere reoler, flere hylder og flere lokationer.

Det klassiske eksempel er at du f.eks. har et lager med to adskilte rum. I det ene rum har du foreløbig 9 reoler stående og de er allesammen mærket korrekt med et reolnummer 01, 02 ,03… 09. I det andet rum sætter du så nye reoler op og her starter du med at bruge reolnummer 10, 11, 12 osv.

Problemet her er at nu har du afskrevet dig muligheden for at sætte flere reoler op i det første rum, fordi hvilket nummer skal du give den nye reol. Du kan ikke kalde den 10, som den burde hedde, fordi det reolnummer er allerede brugt i det andet lokale… øv!

Så her er det vigtigt at du benytter bogstaverne A, B, C og så fremdeles og at du husker at starte med at give den første reol nummeret 01, den næste 02 og den næste 03 osv.

Du bevarer dermed dine muligheder for hele tiden at udbygge lageret… og nok så vigtigt, rækkefølgen på den udskrevne følgeseddel vil stadigvæk være korrekt, da sorteringen af lagerlokationer på følgesedlen er alfanumerisk.